Айран – це корисний кисломолочний напій, який готують на основі сквашеного молока, солі та води. Це один із традиційних турецьких напоїв, який присутній на літньому столі. Айран байран чудово втамовує спрагу. Зовні він трохи нагадує кефір. У Києві купити айран стало можливим відносно недавно, оскільки напій не користувався особливою популярністю в Україні. Однак сьогодні покупці гідно оцінили не лише смак, а й корисні властивості цього кисломолочного продукту. Його люблять прихильники здорового харчування. Він популярний серед людей, які стежать за фігурою або борються із зайвою вагою, адже за свого дивовижного смаку калорійність айрану становить лише 34 ккал на 100 грам. Його можна вживати для всіх без винятку.
Походження айрану дуже цікаве. Напій набув поширення у кочових племен ще 15 століть тому. Тоді айран готували з козячого та овечого молока шляхом зброджування. На відміну від молока, у спеку айран чудово зберігав свій смак, тому високо цінувався у кочівників.
З розселенням кочових племен світом поширився і цей напій. Примітно, що у кожної національності з’явився свій рецепт айрану. Шляхом додавання тих чи інших інгредієнтів створювалися цікаві уподобання. Багато сімей зберігали рецепти у суворій таємниці, передаючи тонкощі приготування кисломолочного напою новим поколінням у спадок.
Нерідко кажуть, що айран – здоровий напій. Він має широкий спектр корисних властивостей. Продукт сприяє нормалізації ваги, знижує рівень холестерину у крові. Айран показаний людям, які страждають на захворювання дихальних шляхів. Газований кисломолочний напій підвищує надходження кисню в легені, тим самим стимулюючи дихальні процеси. Великі лікувально-профілактичні властивості айрану спричиняє його багатий мінеральний склад. Всі мікроелементи мають позитивний вплив на організм людини:
- Ацидофільні палички в процесі бродіння виділяють у продукт натуральний антибіотик, який запобігає дисбактеріозу, зупиняє запальні процеси, вбиває патогенну мікрофлору.
- Кальцій піклується про здоров’я волосся та нігтів. Примітно, що користь айрану проявляється не тільки за умови внутрішнього вживання. Існує безліч рецептів косметичних масок з айраном, які сприяють оздоровленню волосся.
- Кисломолочні бактерії забезпечують нормальне функціонування органів ШКТ, стимулюють відділення жовчі та прискорюють її виведення. А ще це відмінний засіб від запорів.
- Вітаміни групи В та магній заспокоюють нервову систему, підвищують працездатність мозку, покращують концентрацію уваги.
- Вуглекислота благотворно впливає на роботу судинних та дихальних центрів.
- Калій та хлор регулюють водно-електролітний баланс, тим самим позбавляючи організм від зайвої рідини.
Не можна не згадати бактерицидних властивостей айрану. Він благотворно впливає на секреторну діяльність шлунково-кишкового тракту, а також нормалізує мікрофлору.
Щоб повною мірою відчути корисний вплив кисломолочного напою, слід правильно його вживати. Айран з кропом має солонуватий смак, тому чудово втамовує спрагу. Їм можна замінювати воду та вживати протягом дня. Якщо Ви використовуєте айран для схуднення, замінюйте їм вечірній прийом їжі. Молочнокислі бактерії, що входять до складу напою, стимулюють засвоювання їжі, а також запобігають зростанню патогенної або гнильної мікрофлори. Тому айран на ніч – чудовий спосіб очистити кишечник та покращити моторну функцію органів ШКТ. Ще один ефективний спосіб боротьби із зайвою вагою – розвантажувальні дні на айрані. Потрібно пити лише кисломолочний напій, а також чисту воду. Айран байран використовують кожні три години у кількості 0,5-0,7 л. Також у розвантажувальні дні потрібно пити воду чи несолодкий трав’яний чай.
Склад: Молоко коров’яче незбиране, молоко знежирене, кисломолочна бактеріальна закваска, сіль кухонна, вода питна.
Відгуки
Очистити фільтрВідгуків немає, поки що.