Вустерширський (вустерський, ворчестерширський або ворчестерський) соус (англ. Worcestershire sauce за назвою англійського графства Вустершир) – кисло-солодкий, пряний і гостренький, з легким гострим смаком, приготований на основі солодового оцту, меласи, анчоусів, цибулі та часнику. Характерний смак досягається під час природного бродіння і витримки в бочці не менше 2 років. Соус дуже концентрований і використовується у невеликих кількостях.
Соус додасть нові вишукані нотки до ваших улюблених страв з риби і м’яса, до супів, салатів, соусів і коктейлів. Допускається відкладення природного відкладення. Рекомендується струснути перед вживанням.
З чим подавати: Соус став доброю приправою до страв у стилі азіатської кухні, але його часто додають до устриць і сирних гренок, до салату “Цезар”, тушеного яловичого м’яса, гамбургерів і інших страв з яловичини, іноді – до чілі кон карне та коктейлів (Кровава Мері, Цезар, мексиканські коктейлі з пивом).
Вустерширський соус прийшов до нас з Англії, де його і досі випускають, англійські фармацевти Лі і Перрінс, в свою чергу, були натхненні рецептами з Індії, яка тоді належала британській короні. В класичний склад соусу входить оцет кількох сортів, меласа, цукор, сіль, анчоуси, екстракт тамарінду, цибуля, часник і спеції, точний склад яких є сутою таємницею. Цей соус трохи світліший за соєвий, і його смак і аромат досить делікатні, щоб не приглушити смак продукту, а підкреслити його – адже вустерширський соус в основному використовується не як соус у звичайному розумінні, а як рідка приправа. Тому має сенс уточнити, навіщо нам, ніколи не чувши про якісь вустери, потрібна якась закордонна рідина.
Отже, для чого використовують вустерширський соус? В першу чергу – щоб приправити м’ясні страви, наприклад, стейки, або як компонент інших соусів та салатних заправок. Вустерширський соус входить в рецепти багатьох класичних страв, найвідоміше з яких – салат “Цезар” (саме вустер був у оригінальному рецепті, а додавати анчоуси в “Цезар” замислили пізніше і незрозуміло для чого), – а також коктейлів. Скажімо, у нас “Кроваву Мері” часто роблять без вустера, але в порядному барі цей соус обов’язково додадуть.
Склад: Вода, солодовий оцет (з ячменя), цукор, спиртовий оцет, соєвий соус (вода, соєві боби, пшениця, кухонна сіль), кухонна сіль, чатні з манго (цукор, манго, прянощі, кухонна сіль, регулятор кислотності – лимонна кислота), лікерне вино, томатна паста, прянощі (з селері), сироп червоної смородини (глюкозно-фруктозний сироп, сік червоної смородини, цукор), Е180б природний барвник, ароматизатор: ром.
Відгуки
Очистити фільтрВідгуків немає, поки що.