Зіра – сушене насіння пряної трави Cuminum cyminum, сімейства петрушки. Приправа також відома під назвою кумін.
Склад зіри
Зіра містить у своєму хімічному складі золу, воду та харчові волокна. Вітаміни: С, Е, K, А, вітаміни групи В, бета-каротин. З мінеральних речовин є цинк, селен, мідь і марганець, залізо, фосфор і натрій, калій, кальцій, магній.
Корисні властивості зіри
Однак зіру цінують не лише за її кулінарні якості, а й за корисні властивості (калоризатор). Вона покращує діяльність мозку та зору, крім того в медицині використовується при жовчнокам’яній та нирковокам’яній хворобах, у тому числі усуває нетравлення та скиснення їжі у шлунку.
Зіра в кулінарії
Зіру використовують для ароматизації хлібних та кондитерських виробів, страв із кисломолочних продуктів. Вона є важливим компонентом при засолюванні капусти, огірків, томатів, маринуванні грибів. Апетитний смак набуває присмачені зірою картопляні супи, риба, овочеві салати, смажені, запечені та тушковані страви зі свинини. Жоден середньоазіатський плов не обходиться без зірки.
Відгуки
Очистити фільтрВідгуків немає, поки що.