Сочевиця червона – одна з найдавніших культурних рослин: її зерна були виявлені археологами у спорудах бронзового віку! Стародавні єгиптяни навіть хліб із неї випікали, а римляни використовували, зокрема, й у лікарських цілях.
Сочевиця цінується завдяки великій концентрації магнію – мікроелементу, що покращує кровообіг, дозволяє тримати в тонусі стінки судин, запобігає розвитку захворювань серця. У ній багато вітаміну В9, що нормалізує рівень гемоглобіну. Також продукт багатий на нерозчинну клітковину, необхідну для того, щоб уберегти організм від запорів і проблем з кишечником, а також знизити зайву вагу.
З чим поєднується
- Оскільки в червоній сочевиці дуже мало жирів (ще менше, ніж горох!), так що вона відмінно підходить для приготування дієтичних страв.
- Прекрасно поєднується з тушкованими та свіжими овочами (помідори, цибуля, зелень, морква), заправленими оливковою олією та лимонним соком.
- Популярні супи з сочевицею: їх можна готувати на плиті або в мультиварці.
- Улюблена страва багатьох – смачні соковиті котлети чи тефтелі із сочевиці.
- З перемеленої готової сочевиці та овочів, приправлених пікантними спеціями, виходить чудовий паштет для бутербродів.
Енергетична цінність 100 г: 310 ккал.
Поживна цінність 100 г: жирів 1 г, вуглеводів 51 г, білків 24 г.
Відгуки
Очистити фільтрВідгуків немає, поки що.